Prva srpska LED sijalica stiže iz Ugrinovaca – Kompanija Weiss Light razvila i zamenu za industrijska zvona

Kompanija Weiss Light iz Beograda prva je srpska fabrika LED sijalica i jedina u regionu koja proizvodi LED sijalice za široku upotrebu. U pogonu u Ugrinovcima obavlja se ceo proces nastanka proizvoda – od pravljenja alata, preko skice, sklapanja, do ambalažiranja i reciklaže, pa je tako reč o 100% srpskom proizvodu. Osim LED sijalica kompanija se bavi i proizvodnjom svetlećih LED reklama, neonki, reflektora, te prepravkom postojeće na LED rasvetu.

Godišnje proizvode milion sijalica najrazličitijih vrsta i namena, a upravo rade na razvijanju zamene za industrijsku rasvetu, odnosno zvona, kao i na proširenju postojećih kapaciteta.

– Industrijska zvona su jako veliki potrošači električne energije. Mi smo uspeli da napravimo adekvatnu zamenu. Naravno, prilikom ovakve investicije jako je važno da cena bude što niža, jer će se i ulaganje brže isplatiti. Napravili smo probnu seriju koja je prošla sva ispitivanja i pre mesec dana smo ugradili prvu količinu u fabrici Zorka Keramika u Šapcu. Klijenti su više nego zadovoljni – kaže u razgovoru za eKapiju Viktor Vajs, generalni direktor kompanije Weiss Light.

Ova porodična firma planira da uskoro na tržište izbaci i zamenu za klasičnu neonsku sijalicu, a naš sagovornik najavljuje da će u naredna dva meseca Weiss Light povećati kapacitet proizvodnje i asortiman proizvoda. Naime, pri kraju je izgradnja još jednog objekta, gde bi ova kompanija ubuduće trebalo da proizvodi i kablove, prekidače, utičnice i ostalu dodatnu opremu.

Širi značaj ovih inovativnih rešenja i ulaganja u razvoj nove, energetski efikasnije i ekonomski isplativije rasvete, potvrdio je i stručni žiri nagrade Aurea, koji je kompaniji Weiss Light dodelio priznanje za društvenu korisnost.

Štedljive i energetski efikasne sijalice


Viktor Vajs na dodeli nagrade Aurea

Firmu Weiss Light osnovao je Ivan Vajs, uz logističku podršku poslovnih partnera i rukovodilaca kompanije International Health. Od samog osnivanja u posao je uključen i Ivanov sin Viktor Vajs, koji je danas generalni direktor. Vodeći računa o zdravlju i ekologiji, kompanija se jedno vreme bavila uvozom i prodajom LED sijalica iz Kine, ali kako je broj reklamacija bio sve, veći odlučili su da pokrenu sopstvenu proizvodnju.

Glavna karakteristika LED osvetljenja je ekonomičnost i energetska efikasnost. Štedi energiju, a samim tim i novac. U odnosu na klasičnu, LED sijalica troši 10 puta manje, pa tako proizvodi Weiss Light-a mogu da rade 35.000 sati. Ove sijalice karakteriše i odsustvo otrovnih materija, kao i ultravioletnog (UV) i infracrvenog (IR) zračenja, a izrađuju se od materijala koji se mogu reciklirati, pa su u potpunosti ekološki prihvatljive.

U kompaniji Weiss Light ističu da su sijalice i elektronika nešto što se stalno unapređuje.

– U Srbiji još nije dovoljno razvijena svest ljudi o značaju LED tehnologije i mogućnostima uštede, odnosno energetskoj efikasnosti. Jako je teško da neko ko celog života koristi jednu vrstu proizvoda u kratkom vremenskom periodu promeni mišljenje. Zato mi imamo snažan marketing i pokušavamo da objasnimo ljudima kakvi su naši proizvodi. Nadam se da će LED tehnologija, ipak, dopreti do svesti svih građana Srbije i da smo tek na početku – ističe Viktor Vajs.

U pogonima kompanije smešteno je sedam različitih procesa koji zajedno kreiraju 100% srpski proizvod. Naime, proizvodnju čine: sektor za razvoj i nove tehnologije, sektor za izradu alata i kalupa za proizvodnju kućišta i difuzora, sektor za proizvodnju ambalaže i pakovanja, sektor sa pick and place mašinama za proizvodnju upravljačkih jedinica i LED štampanih ploča, sektor za asemblažu gotovih proizvoda, sektor kontrole kvaliteta i sektor za reciklažu.

Stare LED sijalice i škart koji nastaje u proizvodnji recikliraju se u odeljenju namenjenom reciklaži, pa u proizvodnji nema nikakvih otpadnih materija.

Kvalitet isti, cena niža

S obzirom na činjenicu da se u Srbiji struja uglavnom proizvodi u termoelektranama, ako bi svi prešli na upotrebu LED sijalica deset puta bi se smanjila proizvodnja struje za osvetljenje, a samim tim bi se smanjilo i emitovanje štetnih gasova, odnosno CO2. Prema podacima kompanije Weiss Light, kada bi cela Srbija prešla na upotrebu LED sijalica, uštedela bi se količina električne energije koju proizvodi Đerdap 1.

Inače, kvalitet Weiss Light LED sijalica ekvivalentan je kvalitetu sijalica vodećih svetskih proizvođača, dok je cena i do 40% niža. I dalje su dominantno usmereni na domaće tržište, imaju dve maloprodaje u Beogradu i oko 200 preprodavaca.

Imajući u vidu da je cena LED sijalica viša od uobičajenih, te da je kupovna moć problem velikog broja građana u Srbiji, Weiss Light se trudi da svima izađe u susret organizujući mesečne prodajne akcije. Osim toga, u okviru karavana koji su sami pokrenuli – „Osvetlimo Srbiju“, vrše zamenu konvencionalnih sijalica LED osvetljenjem kod socijalno ugroženih porodica, u pozorištima i vrtićima.

Investicije isključivo iz sopstvenih izvora

Weiss Light je u januaru 2016. godine počeo poslovanje sa 23 radnika. U januaru 2017. u proizvodnji ih je već bilo 67, što je skoro tri puta više, dok firma ukupno broji 80 zaposlenih. Planiraju dalji rast i razvoj.

– Još smo orijentisani na Srbiju. U našoj zemlji ima mnogo toga da se radi i smatramo da nema potrebe da širimo tržište dok ne osvetlimo celu Srbiju – ističe Viktor Vajs u razgovoru za eKapiju i dodaje da već imaju dosta ugovorenih poslova, a u toku su i pregovori sa mnogobrojnim firmama.

On navodi da je u početku bilo malo teže navići se na uslove poslovanja na domaćem tržištu, ali su trenutno zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji. Optimistički naglašava da uvek ima prostora za napredak i podseća da je Weiss Light do sada sve svoje investicije finansirao iz sopstvenih izvora, što vidi kao jedini pravi put za dalji uspešan razvoj.

Marko Andrejić, izvor: www.ekapija.com