PRVA SRPSKA FABRIKA LED SIJALICA „WEISS LIGHT“ POSTALA REGIONALNI LIDER: Više svetla za 10 puta manje novca

„Weiss Light“ je prva srpska fabrika LED sijalica, a danas je lider u proizvodnji LED rasvete u čitavom regionu. Pre pet godina rodila se ideja o proizvodnji sijalica i bavljenju kućnom rasvetom. Kako je rasla svest o uštedi sa LED rasvetom, tako se i ova kompanija razvijala. Ivan Vajs, osnivač i vlasnik kompanije „Weiss Light“, u razgovoru za Srpski telegraf naglašava kako celokupan proces proizvodnje završavaju sami.

– Počeli smo kad smo shvatili da, ako ni iz čega nešto može da se stvori, to je LED. Za 10 puta manje novca dobijate istu ili veću količinu svetla. Osim toga, od repromaterijala do finalnog proizvoda, sve radimo sami: imamo alatnicu, bravariju, radimo ambalažu, ekstrudaciju aluminijuma, imamo CNC plazmu, laboratoriju za razna ispitivanja, fotometriju, sami proračunavamo i pravimo trafoe za napajanje, to u Srbiji ne radi niko – navodi Vajs.

Ivan Vajs u fabrici „Weiss Light“

Ušteda električne energije i novca, odsustvo štetnih materija i zračenja i još sve 100 odsto domaće… To su kvalifikacije koje osvajaju tržište proizvoda „Weiss Lighta“ daleko van granica zemlje. Osim toga, „Weiss Light“ je jedina firma u Evropi koja nudi usluge reparacije svih rasvetnih tela – od starih reflektora, industrijskih zvona, lampi preko ulične rasvete do svega što posedujete u poslovnim prostorijama, pogonima i domaćinstvima. Na ovaj način postiže se smanjenje troškova investicionih ulaganja jer klijent ne ulaže u kupovinu novog rasvetnog tela.

Jedini rade reparaciju svih rasvetnih tela, što je jedan od velikih vidova uštede

– Prvi razlog zašto smo se odlučili da započnemo ovaj ozbiljan projekat jeste što toga nema u Evropi. Drugi je što mnoge firme, hale kompleksi imaju stara kućišta, a ne mogu sa njima ništa da urade, mogu samo da ih bace. Mi nudimo reparaciju i, pošto koristimo aluminijum, ne postoji jeftinije i bolje rešenje: ogromna je površina za hlađenje, stavimo čip koji je potreban i kojim se određuje kvalitet, tj. snaga, odnosno količina svetla. Sve se vadi iz starih kućišta jer više nema svrhu i ugrađujemo sve novo, a zatim vraćamo na isto mesto, na istu instalaciju, i to sa 10 puta manje potrošnje, sa istom ili većom količinom svetla, jer naša rasveta ide na kvalitet osvetljenja, što se postiže lumenima, ne vatima – kaže Vajs.

„Weiss Light“ je kompanija koja je radila mnoge projekte, između ostalih i zgradu Ministarstva spoljnih poslova. Pošto je zgrada pod zaštitom države kao spomenik kulture, nisu smeli da menjaju projekat.
– Mi smo sve skinuli, peskirali, plastificirali, stavili staklo, napravili dihtunge, ubacili šta treba i vratili nazad na fasadu. To niko ne radi – završava Vajs.

Izvor: S.T., www.republika.rs